Warto wprowadzić do swojej diety żywność z konopi, ponieważ dzisiejsza produkcja żywności pozostawia wiele do życzenia. Jest to związane nie tylko z obecnością niezdrowych dodatków w gotowych, przetworzonych produktach żywieniowych, lecz także ze sposobem uprawy roślin i hodowlą zwierząt. Jeśli nie jemy organicznej żywności lub takiej wyprodukowanej przez siebie w warunkach ekologicznych prędzej czy później dotkną nas niedobory składników pokarmowych.
Aby nie przekształciły się one w choroby należy spożywać suplementy diety lub uzupełniać jadłospis o tak zwane super produkty, czyli pokarmy posiadające składniki pokarmowe o wyjątkowym wysokim stężeniu. Jednym z typowo polskich, znanych od wieków naszym przodkom produktów z grupy superfood jest żywność konopna.
Co wyróżnia żywność z konopi?
Żywność z konopi powstaje z gatunku Cannabis Sativa (konopie siewne lub inaczej przemysłowe), która jest wolna od psychoaktywnego działania, ponieważ zawiera zaledwie śladową ilość THC (poniżej 0,3 %). Wykazuje szereg korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu, co związane jest z obecnością szerokiego spektrum substancji odżywczych o bardzo wysokim stężeniu. Należą do nich:
– białka – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczone (NNKT) – witaminy – mikroelementy – błonnik
Nasiona konopi posiadają szczególnie wysoką zawartość białka, bez którego nasz organizm nie mógłby się regenerować i prawidłowo pracować. Nie każde jednak białko zaspokaja wszystkie potrzeby naszego ciała, ważne by było to białko pełnowartościowe, czyli zawierające komplet 20 aminokwasów w tym 10 takich, których ciało nie potrafi samo wytwarzać.
Znajdziemy je w mięsie, jajach, nabiale oraz w nasionach konopi. Ponadto produkty konopne są bogate w kwasy Omega 3, Omega 6 i Omega 9, czyli wartościowe kwasy tłuszczowe potrzebne do prawidłowej pracy układu sercowo – naczyniowego.
Nie bez znaczenia jest proporcja kwasów Omega 6 do Omega 3, wynosząca 3:1, dzięki czemu ludzki organizm wchłania je kilkakrotnie lepiej niż na przykład z oleju lnianego. Żywność konopna to także kopalnia witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, oraz K2, i mikroelementów, takich jak: wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, chrom, miedź, bor, a nawet jod.
Stosowanie żywności z konopi w kuchni
Większość konopnych produktów kulinarnych powstaje z nasion konopi. To z nich wytwarzana jest mąka, białko oraz tłoczony jest olej. Nasiona można kupić zarówno łuskane jak i takie, posiadające łuski. Mają zastosowanie niemal we wszystkich rodzajach dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych.
Nasiona, białko oraz olej ze względu na swoje właściwości nie nadają się do obróbki termicznej. Mąka i produkty na niej bazujące można stosować do pieczenia, smażenia czy gotowania. Zaś mąka sama w sobie stanowi idealny dodatek do wypieków, ciast, panierek czy pierogów. Innym produktem stosowanym w kuchni są kwiatostany oraz liście konopi siewnej, które spożywa się w formie naparów, są sprzedawane na przykład jako herbata z konopi.
Bazowym produktem konopnej diety są nasiona konopi niełuskane, które dawniej stanowiły istotny element staropolskiej kuchni i były stosowane do wypieków, jako nadzienie pierogów, dodatek do kasz. Na ich bazie powstawała tradycyjna, śląska zupa wigilijna, Siemieniotka. Niełuskane nasiona konopi zawierają:
– 24 % tłuszczu – 30 % białka – 12% błonnika
Można je wykorzystać nie tylko do wypieków na przykład pieczywa, jest idealnym dodatkiem do sałatek, zup, kanapek, czy porannej owsianki. Nasiona można wcześniej uprażyć na suchej patelni, wtedy łuska robi się bardziej chrupka, jednak nasionko traci część swoich zdrowotnych właściwości.
Dla osób, którym przeszkadzają łuski nasion polecane są nasiona konopi łuskane. Ich zastosowanie jest znacznie szersze niż nasion w łuskach, ponieważ idealnie nadają się do smoothie, dressingów, past kanapkowych a także do stworzenia idealnie gładkiej masy do ciasta.
Żywność z konopi jako źródło wysoko przyswajalnego białka
Nasiona pozbawione łusek zawierają aż 40% białka, za to mniej błonnika, który gromadzi się w łuskach. Dzięki temu są lekkostrawne i lepiej przyswajalne. To idealny dodatek do każdego dania wytrawnego np.: sałatki, makaronu, dań mięsnych a także deserów jak naleśniki, lody, ciasta, batony.
Entuzjastom zdrowego odżywiania i zielonych koktajli polecamy wyizolowane z nasion białko konopne. Proteina ta jest najlepiej przyswajalnym białkiem roślinnych o wyjątkowo odżywczych właściwościach, ponieważ dodatkowo zawiera także kwasy omega, witaminy i minerały. Dodatkowym atutem jest zrównoważone PH, dzięki czemu białko nie zakwasza naszego organizmu i może być stosowane przez cukrzyków.
Jest doskonałym suplementem dla sportowców, białko z nasion konopi zawiera 20 kluczowych aminokwasów, w tym 10 niezbędnych do regeneracji mięśni, szczególnie po treningu. Wystarczy do porannego shakea lub soku dodać 2 łyżeczki konopnej proteiny by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na białko. Innym zastosowaniem są dressingi, lody czy kremy.
Tłuszcz znajdujący się w konopi jest jednym z najcenniejszych olejów roślinnych. Tłoczony na zimno olej z nasion konopi jest bogaty w ważne kwasy tłuszczowe, białka, witaminy i mikro elementy. Nie bez znaczenia jest tutaj wysoka zawartość witaminy K. Bardzo rzadko jest ona dostępna w żywności i trudno przyswaja się ją bez odpowiedniego kompleksu minerałów.
Olej z konopi stosujemy w kuchni wyłącznie na zimno, nie możemy go podgrzewać ze względu na wyjątkową wrażliwość na temperatury kwasów omega. Olej ma lekko orzechowy smak i nadaje się idealnie do sałatek, kanapek, dressingów, sosów i innych dań na słono.
W przypadku wypieków czy placków idealnym składnikiem będzie mąka konopna. Mąkę konopną możesz z powodzeniem stosować jako dodatek do tradycyjnej mąki podczas pieczenia chleba. Jako jedyna mąka zawiera 20 znanych nam aminokwasów, jest też bardzo bogatym źródłem błonnika pokarmowego i witamin, i minerałów.
Różnorodność zastosowań żywności z konopi
Mąka konopna obniża indeks glikemiczny potraw mącznych, dlatego jest idealnym dodatkiem do każdego dania, także bezglutenowego. Z powodzeniem można ją stosować do wypieku pieczywa, ciasta, naleśników, krokietów oraz panierek.
Na bazie powyższych, podstawowych produktów kulinarnych z konopi siewnych powstają też inne, na przykład: przyprawa konopna, czy makaron konopny, który w swoim składnie posiada mąkę. Jest idealnym zamiennikiem tradycyjnej pasty z pszenicy durum, na którą sporo osób ma uczulenie. Łuskane nasiona czy białko konopne to idealny dodatek do batonów, czekolad czy cukierków.
Słodycze z konopi są doskonałą alternatywą dla sklepowych, niskowartościowych przekąsek. Entuzjaści napojów rozsmakują się natomiast w szerokiej ofercie herbat konopnych. Typowy napój z konopi, który u wielu producentów dostępny jest w różnych wersjach smakowych w swoim składzie zawiera wyciąg z kwiatostanów Cannabis Sativa.
Jak żywność konopna oddziałuje na nasz organizm
Regularne spożywanie produktów konopnych może przynieść wiele korzystnych zmian zdrowotnych. Osoby, które dodają nasiona czy białko konopne do swoich posiłków codziennie cieszą się znaczną poprawą samopoczucia. Poprawie ulega również trawienie co wpływa na zwiększenie energii u tych osób. Zawarte w konopiach składniki aktywne wykazują szereg pro zdrowotnych właściwości w obrębie niemal wszystkich układów w naszym ciele, m.in.:
- działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie, pomagają chronić organizm przed stanami zapalnymi
- pomagają zapobiegać nowotworom
- wspierają układ krążenia, obniżając ryzyko zawału serca, udaru, regulują ciśnienie krwi
- wspierają układ trawienny, przyśpieszają metabolizm
- oczyszczają krew z toksyn, utrzymują odpowiedni poziom PH krwi
- wzmacniają tkankę kostną
- wzmacniają włosy, skórę i paznokcie
- poprawiają odporność
- wpływają na poprawę samopoczucia
- poprawiają pracę mózgu i pamięć
Źródła naukowe: