Pomimo medialnego szumu wokół konopi, świadomość na temat produktów z niej wytwarzanych, a zwłaszcza produktów z dodatkiem CBD, jest wciąż dość niewielka. Sprawę utrudnia fakt, że produktów z konopi jest wiele rodzajów. Dzisiaj przyjrzymy się spożywczym olejom z nasion konopi oraz leczniczym olejom CBD. Wyjaśnimy, czym różnią się od siebie i na co zwrócić uwagę przy ich zakupie.
Oleje z nasion konopi a olejki z CBD – czyli, co można pozyskać z konopi?
„Oleje konopne” – jest to termin niezwykle szeroki i mylący, który mógłby obejmować zarówno koncentraty bogate w psychoaktywne THC tj. olejki z marihuany (słynny olej RSO z ang. Rick Simpson Oil), jak i pochodzące z całkiem innego gatunku konopi tj. spożywcze oleje z nasion konopi czy oleje CBD.
Jaki sens ma podział tej nazwy na oleje z nasion konopi i oleje CBD? Wyłącza ono z pojęcia „oleje konopne” grupę produktów leczniczych takich jak olejki CBD od grupy produktów do zastosowań spożywczych czy kosmetycznych. Takie rozróżnienie opiera się nie tylko na kryterium funkcjonalnym, ale również technicznym – ponieważ oleje CBD, produkuje się z innej części rośliny jak i stosuje się inne metody produkcji do ich wytwarzania. Przeczytaj więcej, o tym co to jest olej CBD?
Jak powstaje olej CBD i olej z nasion konopi?
Podstawową różnicę między olejami z nasion konopi a olejkami CBD stanowi już sam proces ich wytwarzania. Podczas gdy konopne olejki CBD są ekstraktami z zielonych części rośliny (tj. kwiaty, liście), oleje z nasion konopi wytwarza się wyłącznie z tłoczonych na zimno ziaren konopi (nasion).
Świeżo po wyciśnięciu ziaren konopi, olej, jest gęstą cieczą o kolorze jasno brązowo/zielonym. Ma smak lekko orzechowy, nieco bardziej „trawiasty”, gdy jego barwa jest ciemniejsza. W takiej postaci używany jest zwykle w celach spożywczych (tj. dodatek do sałatek, pieczywa etc.), do większości innych celów poddaje się go jednak rafinacji.
Po rafinacji oleje z nasion konopi są przejrzyste i mają barwę jasno-złotą. Ich smak staje się bardziej subtelny, a wraz z procesem rafinacji, oleje tracą też wiele witamin i antyoksydantów.
W takiej formie oleje z nasion konopi, mogą być wykorzystywane w produktach kosmetycznych, mają także szereg zastosowań przemysłowych – wykorzystuje się je w produkcji barwników, farb, smarów, lubrykantów, a nawet tworzyw sztucznych. Spore zainteresowanie budzi też wykorzystanie olejów z nasion konopi w produkcji biopaliw.
Ich zastosowania kosmetyczne i przemysłowe są interesujące, zwróćmy jednak uwagę, że rafinowany olej konopny traci wiele ze swoich właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Przyjrzyjmy się więc właściwościom olejów z nasion konopi które nie zostały rafinowane – czyli, w przeważającej mierze, spożywczych, by móc je potem porównać z olejkami CBD.
Bogactwo kwasów Omega w oleju z nasion konopi
Spotkać się można z twierdzeniami w rodzaju „olej z ziaren konopi to następca oleju kokosowego”. Cóż, przyznać trzeba, że nierafinowane oleje konopne z nasion posiadają szereg właściwości odżywczych. Przy tym są produktem lokalnym i znanym od wieków nawet w Polsce.
Najczęściej wymienianą zaletą olejów z nasion konopi jest wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Kwasy te nieprzypadkowo nazywane są Niezbędnymi Nienasyconymi Kwasami Tłuszczowymi – organizmy zwierzęce (w tym i ludzki) nie potrafią ich bowiem wytworzyć samodzielnie, dlatego musimy dostarczać je z zewnątrz.
Kwasy Omega-3 i Omega-6 pełnią istotną rolę w regulowaniu pracy układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Wpływają również na kondycję skóry i włosów i regulują gospodarkę lipidową. Podstawowym źródłem tych kwasów są ryby, dlatego też dobranie odpowiednich tłuszczów roślinnych jest tak istotne dla wegan i wegetarian.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 zawarte są w wielu różnych olejach roślinnych. Tym jednak co wyróżnia olej z nasion konopi, jest ich odpowiednia proporcja: około 1:3 (Omega-3 do Omega-6). Ta „złota proporcja” dokładnie odpowiada zapotrzebowaniem na nie ludzkiego organizmu. Tak więc oleje z ziaren konopi mogą stanowić istotny stały składnik zdrowej diety.
Jakie właściwości mają oleje z nasion konopi?
Poza niezbędnymi kwasami tłuszczowymi w optymalnych proporcjach, olej z nasion konopii zawiera też witaminy A i E, magnez i cynk. Z uwagi na bogactwo wartości odżywczych, spożywczy olej z nasion konopi zdobywa coraz więcej zwolenników. Jest też łatwo dostępny, ponieważ wiele olejów spożywczych z konopi jest produkowana w Polsce. Czego nie można powiedzieć np. o oleju kokosowym.
Warto jednak wiedzieć, że olej konopny ma stosunkowo niski pułap dymienia przy podgrzewaniu go. Wiele jego wartości odżywczych dosłownie ulatnia się w wysokich tmperaturach, tworząc toksyczne związki spalania. Olej z nasion konopi nie nadaje się więc do smażenia. Służy raczej jako dodatek do sałatek, sosów i dressingów, bądź po prostu spożywaniu w najprostszej postaci solo bądź z świeżym pieczywem.
Jak przystało na produkt z konopi, olej z nasion konopi ma wysokie właściwości odżywcze. Może budzić zupełnie zrozumiały entuzjazm zwolennikom zdrowej diety. Warto wiedzieć o pewnych jego ograniczeniach. Z uwagi na swój skład olej spożywczy z nasion konopi w żaden sposób nie może służyć jako zamiennik oleju z CBD!
Olej z ziaren konopi a olej z CBD – różnice
Czytając o właściwościach spożywczego oleju z nasion konopi pewnie zastanawiacie się już – a gdzie podziały się kannabinoidy, o których zwykle tyle piszemy? Okazuje się, że nasiona konopi są fantastycznym źródłem wszelkich wartości odżywczych. Cechuje je jednak brak zawartości najcenniejszych z leczniczego punktu widzenia – kannabinoidów.
W konsekwencji również pozyskiwane z ziaren oleje zawierają niemal zerową, zawartość ich zawartość. Ta właściwość wynika wprost z procesu powstawania kannabinoidów. Wytwarzane są one w procesach biosyntezy dopiero we wzrastającej roślinie (jej pędach, kwiatach czy liściach).
Ta prosta zależność dotyczy także CBD – najobficiej występującego w konopiach siewnych kannabinoidu o nazwie kannabidiol (skrót: CBD). A przy tym cechującego się najbogatszym spektrum zastosowań prozdrowotnych i leczniczych.
W momencie poszukiwania preparatu na konkretną jednostkę chorobową, pytanie „co wybrać: olej z nasion konopi czy olej konopny CBD?” staje się właściwie bezsensowne. Oleje z ziaren konopi, to oleje spożywcze a olejki CBD stanowią bowiem całkiem odrębną klasę produktów o zupełnie innych przeznaczeniach!
Po oleje z nasion konopi możemy sięgać na co dzień w kuchni. Z pewnością ich wartości odżywcze i idealny profil tłuszczowy przysłużą się naszemu zdrowiu. Z kolei olejki z CBD mają właściwości prozdrowotne – formalnie rzecz biorąc, mogą wspomóc leczenie różnych typów schorzeń.
Zastosowanie olejku CBD i oleju z nasion konopi
Stosowanie olejów z ziaren konopi w celach medycznych nie miałoby więc większego praktycznego sensu. Podobnie jak irracjonalnym pomysłem byłoby stosowanie specjalistycznych olejków CBD w kuchni (chociażby z powodu ich ceny oraz stężenia kannabinoidów…).
Wszelkie badania wskazują bowiem, że kannabidiol jest znacznie lepiej przyswajalny w środowisku tłuszczowym. Dlatego zawierające go kapsułki czy krople zawierają dodatkowo np. olej sezamowy, oliwę z oliwek czy inny olej spożywczy. Ale zawsze jest to tylko dodatkiem stanowiącym nośnik kannabinoidów.
Źródła naukowe: